Společně oživujeme historii venkova

V projektu spolupráce společně s mladými lidmi vytvoříme návštěvnická místa rekonstrukcí a vybavením sedmi muzeí v území tří MAS Jihomoravského a Olomouckého kraje. Děti z našich MAS vytvoří "svoji" expozici z předmětů zapůjčených od prarodičů. Vzájemně si výstupy projektu změří v soutěži a představí na exkursi. Aktivní účastí škol v projektu bude zajištěna tvorba a využívání expozic, vytvoření tématické učebnice použitelnou v rámci školní výuky. 

V současné době jsou v našich regionech velmi krásné a zapomenuté historické objekty a sbírky, které jsou neznámé a nepřístupné veřejnosti. Unikátní je také ve Strážnici dodnes nepřístupná strážní Bílá věž, symbol města i historie Strážnice. Zde bude vybudována nástěnná expozice s artefakty o historii života strážního města. Řemeslná výroba upadla a opomíjí se i jiné činnosti našich prarodičů, které vytvářely jedinečný kolorit venkova. Děti dnes ztrácí hodnoty a vazbu se svým krajem. Tato expozice a objekt bude po opravě a dovybavení přístupný. Jedná se o vnitřní věžní prostory - schodiště, podlahy, omítky, elektro, které by v současné době nemohly být využity z důvodu nevyhovujícího technického stavu. Památkově chráněná věž - její technická konstrukce, zvony, hodinové stroje budou součástí výuky a prohlídky.

Slavnostní otevření a zpřístupnění strážní věže proběhne  v neděli 19. 5. 2013 ve 13:00 hodin a bude zároveň zahájením letní turistické sezony 2013 ve Strážnici, viz.zde

 

 

 
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastíProfesia
   
ACnet.cz