Projekt „Venkovské tradice v krajině“

Naše MAS po přípravných jednáních ve spolupráci s MAS Podchlumí MAS Nad Orlicí z Východních Čech a MAS České Středohoří ze Západních Čech přípravila a podala v řijnu 2008 projekt „Venkovské tradice v krajině“ v rámci Projektů Spolupráce MAS v programu rozvoje venkova v OP Zemědělství. Součástí podaného projektu jsou Vzdělávání aktérů pohostinnosti - stravovatelů a ubytovatelů, pořadatelů akcí a expozic s využití informačních technologií a komunitních technik. Semináře a vzdělávání o tradičních produktech a plodinách vč výměny receptů a kulinářské tradice, záznamy a mapování slovesného i hmotného dědictví v kulinářství, místních venkovských zvyklostí, jejichž výstupem bude:
 Vydání propagačních materiálů, rozvoj informačních www stránek a vytvoření společné Kuchařky z venkova Čech a Moravy s recepty ale i popisem typických surovin (ovoce, zelenina, …) místní produkce.
 Vytvoření návštěvnických expozic (souboru panelů, vitrín,polic a propagačních materiálů) místních plodin a kulinárních tradic v blízkosti cyklostezek Strážnicka (viz předchozí projekt).
 Úpravy prostranství v obcích i v krajině - např. výsadba tradičních odrůd ovoce s infopanely.
 Vybavení pro jarmarky a kulturní aktivity oživující řemesla a tradiční produkty našich regionů
 Obnova budov a zařízení pro zpracování ovoce za účelelm předvádění a neziskovému využití v rámci aktivit místních spolků.
Naše MAS zajišťuje realizaci výše uvedených aktivit vztahujících se k území naší MAS Strážnicko a organizuje propagaci projektu a přenos zkušeností mezi členy MAS. V březnu 2008 budou známy výsledky výběrového řízení na náš projekt, jehož náklady budou okolo 1,3 mil Kč pro rok 2009 - 2010.
 

Máte-li zájem můžete se i vy zapojit do projektu. Pro podrobnosti kontaktujte naši kancelář.

Za realizační tým Mgr. Vít Hrdoušek

 

 
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastíProfesia
   
ACnet.cz