Projekt s názvem „Venkovské tradice v krajině Čech a Moravy“ je projekt spolupráce naší MAS Strážnicko s MAS Podchlumí, MAS Nad Orlicí, MAS České Středohoří. Projekt jsme začali připravovat v roce 2008 a od června 2009 do června 2011 jsme vytvořili výstupy a dalších 5 let je budeme ve spolupráci s účastníky a partnery projektu udržovat.


Projekt si dal za cíl podpořit rozvoj ovocnářství, vinařství, včelařství a řemesel na venkově, takovým způsobem abychom podpořili i místní spotřebu, činnost spolků a agroturistiku. Velmi hutná věta vlastně chce říci, že je na venkově potřeba si všímat nejen nových trendů z měst, ale i pečovat o místní dědictví a to byl náš cíl. Účastníci projektu jsou obce, spolky i soukromníci, kteří různou měrou v první fázi spolupracovali na „objevování“ výskytu a užití tradičních odrůd a druhů ovoce.

Na doporučení místních znalců jsme průzkumem v krajině zjišťovali v sadech a štěpnicích staré odrůdy a druhy ovoce. Výstupem těchto aktivit byla studie "Ovocné stromy -indikator kulturní krajiny" na jejímž základě jsme zpracovávali některé dlaší výstupy a složila jako základ pro prezentaci projektu. Některé zajímavé z nich jsme nechali určit, některé i naroubovat na podnože. Ve spolupráci se sadaři a ovocnáři byly mnohé staré odrůdy vysazeny a propagovány a sami jsme se divili jak jsou naše sady bohaté. V Podoorličí můžete ochutnat jablka Panenské a Košíkové, hrušky Špinky či Charneuské, slívy Chrudimské; v Podkrkonoší rostou jabloně Holovouský malináč, Smiřické, třešně Karešova a Kaštánka, hrušně Jakubky české; v Českém Středohoří rostou nejen typické hrušně Solanky, které se dříve vyváželi po Labi do zahraniční, ale i dřiny, mohutné oskeruše a vzácné mišpule a u nás na Strážnicku v podhůří Bílých Karpat jsme objevovali jabloně Pamény zlaté, Jaderničky moravské, Malinové hornokrajské, hrušně Krvavky, Pastornice, žluté slívy Špendlíky, oskeruše a moruše či kdoule. Mnohé z uvedených odrůd byly i v těchto územích přímo vyšlechtěny, nebo tu zdomácněly a rostou již řadu desítek let. Objevovali jsme i krásu solitérních hrušní, bohatost květů mišpulí či jedinečnou chuť dřínek a pravých žlutých Špendlíků . Ze získaných roubů a sazenic starých odrůd byly Strážnicku vysazeny tři genofondové sady s naučnými panely v Sudoměřicích, Tvarožné Lhotě a Hroznové Lhotě, které leží na naučných stezkách Strážnicka (mapa zdarma na TIC Strážnicko) jsou veřejnosti přístupné.
A že některé ovoce vůbec neznáte, nevadí! Zastavte se u nás na MAS (adresa viz tiráž) či v sezoně navštivte některé z níže uvedených návštěvnických míst projektu u nás i u partnerů a oni vám je představí. Pro zájemce, kteří se chtějí v tradičním ovoci trochu vyznat či jej i vysadit, jsme vydali barevný plakát „Vzácné ovoce Čech a Moravy“ starých odrůd a druhů ovoce, který je možné získat u nás v kanceláři.

Projekt dále podporuje a zapojuje místní výrobce a poskytovatele služeb, u nichž můžete vidět některé z těchto starých ovocí, ochutnat místní výrobky a poznat zdejší tradice v následujících návštěvnických místech na Strážnicku:


Farma Důbravka ve Tvarožná Lhotě, kde se na 10 hektarech věnují pěstování a výrobě vína, pěstování meruněk a slív. Nově byla v rámci projektu vybudována malá vinařská expozice s občerstvením. Farma je pro veřejnost otevřena v období červen – září So-Ne 13-17 hod, jinak na objednávku na tel: 774 116 599 nebo email vinarstvidubrava@seznam.cz. Koncem srpna je nově pořádána akce "Vinobraní " na předvádění dnes již vzácného procesu tradiční prvovýroby pro místní i návštěvníky

Salaš Travičná u rozhledny nad Tvarožnou Lhotou přivítá v sezoně celou rodinu a má tu zajímavosti pro malé i velké, např.: velké zvířecí dřevěné průlezky, naučnou stezku, permakulturní bylinná zahrádka starých léčivých a užitných bylin, sad s expozicí ovocnářství a krajiny Bílých Karpat a malým tradičním občerstvením (bylinné čaje, medovina, sýry); Otevřeno je v období duben – řijen Ut-Ne 10-17 hod jinak na objednávku; tel: 724 162 265 email bkarpaty@c-box.cz , www.moravskededictvi.cz . O ovoci se zde můžete dovědět nejvíce koncem září na akci Oskorušobraní, kde je připravena výstava starých odrůd ovoce i ochutnávky výrobků z nich.

Pálenice a moštárna ve Strážnici jejíž budova byla v rámci projektu zrekonstruována a je zde možná nejen pěstitelská výroba moštů a pálenek, ale nově je tu i expozice zpracování ovoce a vína s ukázkou tradičních technologií a ochutnávkou. Otevřeno je červenec – září So-Ne 13-17 hod jinak na objednávku; tel: 736 177 227 pan Cáb, email lesslpavel@seznam.cz ; www.straznice-mesto.cz. Strážničtí zahrádkáři a vinaři spolupořádají každoročně dvě velké akce – Zarážení hory koncem srpna a Strážnické vinobraní každoročně v polovině září.

Kulinární expozice Kozojídky je nová výstavní expozice v předsklepí spolkového sklepa v areálu Pod Kříbem sezónně umisťovaná do obecních prostor OU Kozojídky na Výstavu ovoce s ochutnávkou tradičních jídel pořádaná každoročně začátkem října. Sklep je otevřen červenec – srpen Pa-So 16 - 19 hod jinak na objednávku; tel: 518 327 534, email grombir.josef@seznam.cz ; www.kozojidky.cz

Vinařský areál Starý potok, Sudoměřice je areál sklepů s zahrádkářským domem poskytující občerstvení a v brzké době i ubytování. Areál byl osazen desítkami stromů starých ovocných odrůd a byl obnoven venkovní areál pro pořádání akcí. Otevřeno červenec – srpen Pá-So 16 - 20 hod jinak na objednávku u p. Šredla; tel: 739 336 814; email obecsudomerice@iol.cz ; www.obecsudomerice.cz . V rámci obnovy areálu vnikla také nová akce Svatomartinská husa s ochutnáváním mladých vín v Sudoměřicích pořádaná každoročně v polovině listopadu

Obdobná návštěvnická místa vznikla i u našich partnerů.  Více na webových stránkách partnerů projektu nebo v informačním letáku. Společným výstupem projektu je také publikace „Kuchařka z venkova Čech a Moravy“ obsahující přes sto tradičních receptů nejen z ovoce našich regionů a závěrem i Kodex slušného poskytovatele služeb.
 

Zavítejte i vy na český a moravský venkov za kulinárními zážitky
do stínu starých ovocných stromů.

Máte-li zájem můžete se i vy zapojit do projektu. Pro podrobnosti kontaktujte naši kancelář.

Za realizační tým Mgr. Vít Hrdoušek

 

 

 
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastíProfesia
   
ACnet.cz