Domáca zabíjačka zo slovensko - moravských kopaníc

mikroprojekt přeshraniční spolupráce Slovensko-Česko

Karmina Pod Bradlom - je výstupem projektu, který MAS Strážnicko realizuje se svým přeshraničním partnerem Slow Food Pressburg, o.z.. Cílem projektu jsou ukázky tradiční domácí zabíjačky a zabíjačkové hostiny – Karminy. Prezentace karminy, jako typického produktu kopaničiarskeho regiónu v nové formě vhodné pro venkovský cestovní ruch. Součástí projektu jsou odborné setkání spojené se sběrem údajů, s názornými ukázkami a možností se zapojení do procesu zpracování a výroby jednotlivých produktů domácí zabijačky.

V průběhu II. pololetí 2014 jsme v tomto rozsahu realizovali  s naším přeshraničním partnerem o. z. Slow Food Pressburg společný mikroprojekt Domácí zabijačka ze Slovensko-moravských kopanic.


Dosažené výstupy a výsledky mikroprojektu:

uspořádání semináře mikroprojektu dne 29. října 2014
Cílem této akce bylo prezentovat domácí zabijačku, jako typický produkt kopaničářského regionu v novém formátu vhodném pro agroturistiku. Její součástí byla řada odborných přednášek spojených s názornými ukázkami a možností zapojit se do procesu zpracování a výroby jednotlivých produktů.

propagační publikace Domácí zabijačka
Publikace s informacemi o vývoji i historii regionální gastronomie, jejím významu a přínosu do kulturního dědictví příhraničních regionů. Součástí publikace jsou i recepty a informace o novém formátu domácí zabíjačky.

Dosažené výsledky projektu prohlubují orientaci zařízení venkovského cestovního ruchu na naše tradice a místní zdroje s cílem zvýšit zájem návštěvníků o naše regiony a jejich gastronomii. Mikroprojekt zprostředkoval řadu nových informací a vytvořil dobré podmínky pro spolupráci přeshraničních regionů.
Nová propagační publikace je k dispozici pro veřejnost, zařízení cestovního ruchu jako i místní samosprávu.

 Tu je pár snímků z akcefotogalerie

Pozvánka na seminář mikroprojektu 29.10.2014, 

Tisková zpráva 15.10.2014

Tlačová správa 15. 10. 2014

Domáca zabíjačka zo slovensko-moravských kopaníc 29. októbra 2014 bude v penzióne U Juhása v Košariskách seminár mikroprojektu Domáca zabíjačka zo slovensko-moravských kopaníc. Táto aktivita ktorú realizuje o. z. Slow Food Pressburg spolu so svojim cezhraničným partnerom MAS Strážnicko, bude vo forme prezentovania ukážky tradičnej domácej zabíjačky a zabíjačkovej hostiny – Karminy. Cieľom tejto akcie je prezentovať karminu, ako typický produkt kopaničiarskeho regiónu v novom formáte vhodnom pre vidiecky cestovný ruch. Jej súčasťou bude séria odborných prednášok spojených s názornými ukážkami a možnosťou zapojiť sa do procesu spracovania a výroby výroby jednotlivých produktov.

 
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastíProfesia
   
ACnet.cz