Venkovské tradice v krajině II 

Tento projekt  spolupráce MAS posiluje a rozvíjí místní tradice, vytváří předpoklady pro rozvoj nekomerčního zpracování ovoce a dalších místních produktů jak venkovskými spolky, tak obyvateli regionů. Projekt rozšiřuje produkční základnu výsadbami nových ovocných stromů, kurzy a exkurzemi posiluje znalosti a dovednosti obyvatel v dané oblasti, akcemi posiluje vzájemnou spolupráci MAS spolků i veřejnosti a vytváří technologické zázemí pro zpracování produktů pro vlastní potřebu a potřebu akcí komunitního charakteru. Projekt také zvyšuje povědomí veřejnosti o kulturním dědictví a souvislostech plodin a krajinné a kulturní diverzity.

Obdobně jako v předešlém projektu spolupráce Venkovské tradice v krajině I., na nějž navazujeme, vytvoří v projektu zapojené MAS síť spolupráce na obnovu tradice místního zpracování a návazných služeb pro trh s místními produkty. Projekt posílí místní identitu v oblasti tradičních receptur, technologií i krajinných struktur (alejí a sadů) a provede širokou osvětu v této oblasti. 
Tyto aktivity jsou mnohdy zajišťovány dobrovolnými sdruženími nebo jednotlivci, se kterými MAS spolupracují, nebo jsou jejími členy. V projektu spolupráce je zapojeno 5MAS - Místní akční skupina Sdružení Růže - jako koordinátor projektu,  MAS KRAJINA SRDCE, MAS Strážnicko, MAS Pomalší o.p.s. a MAS NAD ORLICÍ, o.p.s.

Financování projektu:                                                                                                                                  

 Celkové výdaje části projektu v MAS Strážnicko - 650.000,- Kč, z toho dotace 583 200,- Kč (EU 80%, národní zdroje 20%).                                                                                                                                                        

Celkové výdaje projektu - 4.305.100,- Kč, výdaje, ze kterých je stanovena dotace - 4.269.100,- Kč (EU 80%, národní zdroje 20%).                                                                                                                                             

Termín realizace: 2012 - 2014

Výsledky a přidaná hodnota spolupráce na projektu je ve vzájemné inspiraci a přenosu zkušeností mezi zapojenými MAS ale i v multiplikaci spolupráce mezi spolky,MAS a spolky, ZŠ i MŠ navzájem. Zkušenosti ostatní MAS využijí pro své akce a aktivity. Projekt propagují jeho výstupy, www stránky, banery jednotlivých MAS a vydaný společný propagační leták. Přidanou hodnotu přinášejí výstupy projektu:

Společná publikace "Kuchařka české a moravské vesnice II, která obsahuje místně specifické recepty. Kuchařka ve verzi pro web je na : http://issuu.com/jalosevsky/docs/kucharka_web

Výukový program pro základní a mateřské školy
Cíl programu : Výukový program má pomoci venkovským školám I. a II. stupně přiblížit zajímavou formou dětem téma ovoce a ovocnářství. Pro školy je vytvořena nová možnost využít tradiční ovoce pro výuku a využít své okolí školy, školní zahradu či okolí obce. Program mohou motivačně využít pro svou práci i mateřské školky. Přibližné rozlišení odrůd ovoce je možné  
pomocí klíče vzniklého ze studie. Pro celou výuku je zrpacován výukový program  Tradiční ovoce našeho regionu na propagaci a využití místního ovoce jak pro návyky stravování, tak pro ekologii a zeměpis. Tématické kapitoly programu:  I. Ovoce a ovocné stromy v Čechách a na Moravě; II. Ovoce a jejich krajové odrůdy.Tento metodický materiál byl využit vrámci: 

Exkurse pro školní děti, které se nejlépe prezentovali se svými ovocnými prezentacemi v rámci školy. Své aktivity v projektové výuce ovoce s využitím výukových listů si školy odzkoušely na shromáždění žáků v partnerské MAS Krajina Srdce v Borotíně. Navštíví i sady a školy v obcích Borotín, Nadějkov, Vilice, Jistebnice.

Na podporu místního zemědělství proběhly dále akce:

  • Farmářské trhy Strážnicka na Strážnické vinobraní - 15.9.2012     Farmářský trh bude inovací stávající nadregionální akce Strážnického vinobraní ve Strážnici. Akce bude prezentovat zapojení místních zemědělců, ovocnářů, včelařů do jednotné aktivity pod hlavičkou Slow food Bílé Karpaty, pro veřejnost je připraven seminář na téma regionální produkty a Slow food s lektory sdružení.                                                                                             
  • Výstava tradičních jídel na výstavě ovoce v Kozojídkách - 30.9.2012     Výstava tradičních jídel na výstavě ovoce v Kozojídkách bude současně seminářem k vaření tradičních jídel spojených s jejich výstavou a ochutnávkou pro veřejnost - spolek kuchařek z Kozojídek.
  • Moštování v Bajarově sadu - 1.10.2012     Ukázkové moštování v obnovené školní zahradě v Hroznové Lhotě. Akce je spojená s malou výstavou ovoce a slavnostním otevřením sadu pro účely školy (expozice dřevin krajových ovocných odrůd). Součástí bude odborný výklad s odborným lektorem - ČZS Kozojídky.
  • Výstava ovoce na Svatomartinskou husu - 10.11.2012    Ukázková výstava starých odrůd ovoce v obnoveném Domě zahrádkářů v Sudoměřicích.  Akce je spojená s ukázkou moštů z různých odrůd ovoce. Součástí je odborný výklad s odborným lektorem - zemědělcem zpracovávajícím ovoce.  
  • Farmářské trhy Strážnicka na Slavnost oskoruší  6.4.2013    Farmářský trh je inovací stávající nadregionální akce Slavnosti oskoruší ve Tvarožné Lhotě. Akce prezentuje zapojení místních zemědělců, ovocnářů, včelařů do jednotné aktivity pod hlavičkou Slow food Bílé Karpaty, pro veřejnost je připraven seminář na téma regionální produkty a Slow food s lektory sdružení Slow food ČR.

​Na podporu pěstování ovocných stromů a využití jejich ovoce v našich MAS byly vytvořeny informativní letáky, banery jednotlivých MAS:  MAS Sdružení RůžeMAS Strážnicko, MAS KRAJINA SRDCE,  MAS Pomalší a MAS NAD ORLICÍ a na záchranu a podporu pěstování tradičních ovocí byly vydány studie Staré a krajové odrůdy hrušní Českokrumlovska v Jižních čechách Studie regionální tradice ovocných dřevin a zpracování a užití ovoce ve Východních Čechách a pro záchranu ohroženého ovocného stromu oskeruše byla vydána souborná publikace Oskeruše - strom pro novou Evropu (ke studiu bude kvuli velikosti souboru zaslána na vyžádání přes uschovnu). Díky těmto aktivitám se mj. podářilo navázat spolupráci i s dalšími MAS v Evropě, která bude rozvíjena v období 2014 - 2020.

 za MASku Marie Chalupová a Vít Hrdoušek

 

 
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastíProfesia
   
ACnet.cz